Verdiepen in onderwerpen
Hallo allemaal,
In mijn vorige blog heb ik aangeven welke vakken we allemaal hebben gehad en wat ik hierin heb gemist. Ik ga hieronder vertellen over Epilepsie, NAH, GGD, GGZ en wat ik allemaal heb kunnen vinden.
Epilepsie
Wat is epilepsie?
Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Aanvallen ontstaan door een
plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen.
plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen.
Wat gebeurt er tijdens een aanval?
Alles wat we doen, denken, voelen en waarnemen gebeurt in onze hersenen. In de hersenen bevinden zich een paar miljard grijze cellen. Deze cellen hebben zich georganiseerd in allerlei netwerken. Elk netwerk heeft zijn eigen taak. Zo is er een netwerk dat zich bezighoudt met het bewegen
Bij wie en op welke leeftijd
Er zijn in Nederland zo'n 120.000 mensen met epilepsie. Per jaar krijgen ongeveer 14.000 mensen in ons land de diagnose epilepsie. Met een behandeling wordt uiteindelijk ongeveer 70% aanvalsvrij. Bij mannen komt epilepsie 15% vaker voor dan bij vrouwen.
Leeftijdscategorieën
Epilepsie kan op elke leeftijd voorkomen en ontstaan, maar begint meestal op jonge leeftijd (voor of rond het 20e levensjaar). Bij mensen tussen de 20 en 60 jaar doen zich relatief weinig nieuwe gevallen van epilepsie voor. Na het 60e jaar is er weer een grotere kans om epilepsie te krijgen. Deze kans stijgt met het toenemen van de jaren en is het grootst vanaf het 75e jaar. Een aantal vormen is leeftijdsgebonden. Dat wil zeggen dat de aanvallen in een bepaalde leeftijdsperiode voorkomen en met het ouder worden verdwijnen. Veel vormen van epilepsie worden echter veroorzaakt door aanleg, een hersenziekte of een hersenbeschadiging. Die aanvallen verdwijnen zelden spontaan. van de hand, een netwerk voor het zien en een voor taal, enzovoort. De cellen in de netwerken wisselen voortdurend boodschappen uit door middel van elektrische pulsjes. Bij epilepsie ontstaat er kortsluiting in een of meer van de netwerken. De verschijnselen bij een aanval hangen af van welke netwerken meedoen en kunnen per type aanval verschillen. Iemand kan vallen, schokken, vreemde bewegingen maken, iets vreemds ruiken, even afwezig zijn of buiten bewustzijn raken.
Medicijnen niet altijd nodig
Als de gevolgen van een aanval niet ernstig zijn, bijvoorbeeld als iemand maar zelden een lichte wegraking heeft, hoeven aanvallen niet altijd behandeld te worden. Lichte wegrakingen kunnen echter wel de rijvaardigheid beïnvloeden en hebben dus gevolgen voor de rijgeschiktheid. Aanvallen die alleen 's nachts optreden, hoeven ook niet altijd behandeld te worden, maar het is belangrijk dit met de arts te overleggen. Ook kunnen medicijnen soms achterwege blijven wanneer de aanvallen veroorzaakt worden door een aanleiding die eenvoudig te vermijden is, bijvoorbeeld lichtflitsen.
Waarom medicijnen?
Doel van de medicijnen is het voorkomen van aanvallen. Deze medicijnen worden daarom ook wel anti-epileptica genoemd. Ze zorgen er in de meeste gevallen voor dat er geen of nauwelijks meer aanvallen optreden. Bij ongeveer 70% van de mensen met epilepsie is dit het geval. Soms lukt het snel de aanvallen te onderdrukken, maar het kan ook maanden duren. De medicijnen onderdrukken het overmatig ontladen van de hersencellen. Ze kunnen de epilepsie zelf niet genezen. Als de keus op een behandeling met medicijnen valt, moeten mensen wel overtuigd zijn van het nut daarvan. Een opgedrongen behandeling is gedoemd te mislukken, omdat medicijnen alleen werken wanneer ze trouw dagelijks worden ingenomen.
https://www.epilepsie.nl/over-epilepsie
NAH
Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk, een hersentumor of een hartstilstand. Hersenletsel verandert je leven. Je wordt vaak niet meer zoals je was voor het letsel. Dit heeft niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen grote gevolgen. In Nederland worden per jaar ongeveer 140.000 mensen getroffen door hersenletsel.
Wat zijn de oorzaken van niet aangeboren hersenletsel?
Hersenletsel kan op allerlei manieren ontstaan. Artsen maken onderscheid tussen traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel.
- Traumatisch hersenletsel
De schade aan je hersenen heet traumatisch als het ontstaat door een oorzaak buiten je lichaam. Dit kan een verkeersongeval zijn, maar ook een val van de trap of een harde klap op je hoofd.
- Niet-traumatisch hersenletsel
Bij niet-traumatisch hersenletsel heeft de schade een lichamelijke oorzaak, het ontstaat van binnenuit. Je kunt bijvoorbeeld zuurstoftekort hebben gehad door een hartstilstand. Ook een hersentumor, een beroerte, epilepsie of hersenbloeding kunnen hersenletsel veroorzaken.
Wat zijn de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel?
De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel hangen af van welk deel van je hersenen beschadigd is en hoe ernstig het letsel is. Dit is voor iedereen anders. Iedereen heeft dus ook zijn of haar eigen klachten. Toch is er één overeenkomst voor iedereen met hersenletsel: het letsel zet je leven op zijn kop.
Veel voorkomende klachten zijn:
- Lichamelijke problemen, zoals slecht lopen of niet meer kunnen zien
- Vaak hoofdpijn hebben en snel moe zijn
- Moeite hebben met je concentreren
- Lastig kunnen communiceren, omdat je niet uit je woorden komt of niet meer begrijpt wat de ander zegt
- Snel geprikkeld of boos worden
- Psychische problemen hebben, zoals stemmingswisselingen of waanideeën
Leven met niet aangeboren hersenletsel
Het letsel verandert je leven vaak ingrijpend. Het kost tijd om te leren leven met niet aangeboren hersenletsel. Zowel degene die getroffen is, maar ook de naasten, moeten het verwerken en aan de nieuwe situatie wennen. Dit kun je vergelijken met een rouwproces: je neemt afscheid van je oude leven.
bronnen:https://handicap.nl/wat-is-niet-aangeboren-hersenletsel-nah/?gclid=Cj0KCQjww_f2BRC-ARIsAP3zarEwqs7c1-FShKxWNSPYE_4Qc_oYv-Amn7Orn5AR0RFXCZH1xgsBFZ0aAqbpEALw_wcB
GGD
Wat doet de GGD?
Waarmee kun je bij de GGD terecht? Voor heel veel verschillende onderwerpen. Je kunt denken aan vragen over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel en alcohol & drugs. Maar ook voor vaccinaties (als je op reis gaat), voor onderzoek naar SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) of voor hulp als het thuis niet meer gaat.
Wat doet de GGD?De GGD is er om de ‘volksgezondheid in het werkgebied te beschermen en te bevorderen’. De GGD is geen huisarts of ziekenhuis die zorg levert aan individuele burgers. De GGD zet vooral in op maatregelen die de gezondheid van grote delen van de bevolking en risicogroepen beschermen. Zoals preventieve maatregelen als vaccinaties, de medische hulpverlening als er een ramp gebeurt, onderzoek naar de gezondheid van grote groepen mensen of voorlichting over gezondheidsrisico’s als slechte voeding of onbeschermd vrijen. Dit wordt ook wel publieke gezondheidszorg genoemd.
De GGD houdt zich onder andere bezig met:
- Jeugd – De verpleegkundigen en de jeugdartsen van de Jeugdgezondheidszorg kunnen je voorlichting geven en helpen bij vragen over je groei, ontwikkeling en lichamelijke/psychische gezondheid.
- Infectieziekten – onder andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), tuberculose, reizigersvaccinaties.
- Hygiëne & Inspectie – onder andere tatoeage, piercings en toezicht kinderopvang.
- Milieu – onder andere advies over vocht, schimmels en stank in woningen, luchtkwaliteit, bodemverontreiniging.
Wat doet de GGD (JGZ?) voor 12+ jongerenElke jongere ontvangt een uitnodiging voor een onderzoek vanuit de GGD in de onderbouw en in de bovenbouw op de middelbare school. De onderzoeken zijn bedoeld om stil te staan bij je gezondheid en jouw leven, op school, thuis en in je vrije tijd. Als je vragen en twijfels hebt over je gezondheid, gevoel, relaties, seks, alcohol & drugs of een ander onderwerp kun je die stellen.
Als jij dat wilt kunnen we je ondersteunen met informatie en advies of indien nodig verwijzen naar zorg. Er zijn geen ouders bij de onderzoeken aanwezig.
Waarvoor kun je nog meer terecht bij de jeugdgezondheidszorg?Waar komt die lichamelijke klacht vandaan? Groeit ik wel goed? Wat kan ik doen nu ik merk dat ik steeds zwaarder begin te worden? Ik voel me de laatste tijd zo somber, maar durf er met niemand over te praten. Ik word op school gepest, wat kan ik doen? Help, mijn ouders gaan scheiden, en nu? Is het normaal dat ik zo veel puistjes krijg? Ik zou graag aan de pil willen maar kan hier niet met mijn ouders over praten
Bij al deze vragen en zorgen over jouw gezondheid, ontwikkeling en opvoeding kun je als jongere terecht bij de jeugdgezondheidszorg. Dat kan telefonisch, via e-mail, of je maakt een afspraak voor een spreekuur van de jeugdarts of verpleegkundige. Zij geven je tips en advies en denken met je mee. Samen met jou wordt er gekeken of verder onderzoek of begeleiding nodig is bij bijvoorbeeld huisarts, fysiotherapeut, logopedist of oogarts.
Bronnen:
https://www.jouwggd.nl/?regional_content=wat-doet-de-ggd
GGZ
Geestelijke gezondheidszorg (ggz) richt zich op:
- voorkomen van psychische aandoeningen;
- behandelen en genezen van psychische aandoeningen;
- laten deelnemen van mensen met een psychische aandoening aan de samenleving;
- bieden van hulp aan mensen die ernstig verward/verslaafd zijn en die uit zichzelf geen hulp zoeken.
BASIS-GGZ EN GESPECIALISEERDE ZORG
De zwaarte van de zorg die nodig is bepaalt waar iemand zorg ontvangt. In de eerste lijn verleent onder meer de huisarts zorg, het maatschappelijk werk en de eerstelijnspsychologen. Deze eerstelijnszorg is generalistisch, snel en gemakkelijk toegankelijk. De eerstelijnshulpverleners kunnen advies inwinnen bij gespecialiseerde ggz-instellingen. Meer informatie vindt u bij het thema basis-ggz.
Is meer specialistische behandeling noodzakelijk, dan verwijst de huisarts of een medisch specialist de patiënt door naar de tweede lijn, de gespecialiseerde ggz. Ggz-instellingen bieden die zorg. In het geval van jeugdhulp is er naast de gemeenteliijk georganiseerde toegang tot hulp, ook de directe verwijzingsmogelijkheid door de huisarts, medisch specialist en jeugdarts.
HOOGSPECIALISTISCHE ZORG
Hoogspecialistische zorg is bestemd voor patiënten met complexe ernstige, en/of zeldzame psychische aandoeningen voor wie basis of specialistische diagnostiek en/of behandeling in de ggz onvoldoende resultaat heeft geboden of naar verwachting zal bieden. Vaak is er sprake van complexe comorbiditeit van psychische aandoeningen of een combinatie met een somatische aandoening. Behandelaren in de specialistische ggz kunnen voor consultatie en advies terecht bij de experts van TOPGGz afdelingen. Ook kunnen zij hiernaar doorverwijzen als een behandeling vastloopt of zeer gespecialiseerde behandeling nodig is. De Stichting Topklinische GGz (TOPGGz) stelt op basis van een set strenge criteria vast of een afdeling hoogspecialistische zorg biedt.
GGZ-INSTELLINGEN
Elke regio in Nederland kent meerdere GGZ- organisaties. Een ggz-organisatie biedt hulp aan volwassenen, kinderen en ouderen bij psychische problemen en bij ernstige psychische en psychiatrische ziektes.
Er zijn diverse vormen van hulp:
- regelmatige gesprekken, eventueel gecombineerd met medicatie en online hulp: dit wordt poliklinische of ambulante behandeling genoemd
- behandeling in deeltijd (enkele dagdelen per week)
- intensieve zorg tijdens een opname
- acute opname
De meeste ggz-organisaties hebben een afdeling voor jongeren (tot 18 jaar), volwassenen en ouderen. Verder kunnen er specialistische afdelingen zijn, zoals een afdeling eetstoornissen.
Elke regio heeft een crisisdienst die voor huisartsen dag en nacht bereikbaar is. Tijdens kantooruren kunnen mensen zelf bellen; 's avonds, 's nachts en in het weekend moet men eerst de huisarts bellen. Via zorgkaart nederland vindt u een ggz-organisatie bij u in de buurt.
Elke regio heeft een crisisdienst die voor huisartsen dag en nacht bereikbaar is. Tijdens kantooruren kunnen mensen zelf bellen; 's avonds, 's nachts en in het weekend moet men eerst de huisarts bellen. Via zorgkaart nederland vindt u een ggz-organisatie bij u in de buurt.
https://www.ggznederland.nl/pagina/ggz-sector
Nou dit was alle informatie die ik heb kunnen vinden, ik ben blij dat ik er nu meer over weeet en ga deze informatie gebruiken in mijn verder loopbaan.
Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.
Reacties
Een reactie posten